Sortida a Cardona

Muntanya de Sal i Castell de Cardona

Els alumnes de cicle superior de l’escola hem visitat un patrimoni natural i cultural que fan d’aquest indret un lloc únic en el món:

El Parc Cultural de la Muntanya de Sal i el Castell de Cardona.

Només arribar ens hem dirigit al Castell de Cardona per a fer-ne una visita a les seves instal.lacions. Allà ens esperaven uns monitors amb els quals vam fer un “joc de rol” per tal de poder conèixer millor la història del castell i la seva funcionalitat visitant la Col.legiata de Sant Vicenç, i pujant a la Torre de la Minyona.

A continuació ens hem dirigit a les instal.lacions de les mines de sal per començar la visita. Primerament, amb unes furgonetes adaptades ens han baixat a les galeries de la mina, a uns 86 metres de profunditat, ens han posat un casc miner per a poder entrar a les mines i, un cop preparats i abans d’endinsar-nos al cor de la muntanya, els monitors ens han explicat com s’havia format aquella enorme muntanya de sal.

“Imagineu-vos…..fa milions d’anys, on ara veiem la muntanya de sal, hi havia un llac salat on l’aigua es va anar evaporant i es van anar dipositant capes de sal i argila com si es tractés d’un gran pastís. Amb els moviments i sacsejades que ha fet la terra, al llarg de milions d’anys, aquestes capes s’han anat trencant i apilant fins a formar la muntanya”.

També ens han explicat que s’extreu sal d’aquesta muntanya des del temps dels romans, gairebé fa més de 3.000 anys, i que l’any 1929 es va començar l’explotació subterrània amb galeries i túnels fins l’any 1990 que es va 
tancar.

Abans d’entrar, ens han dir que podíem passar la mà per la paret del túnel i tastar la sal.

A dins era impressionant: poca llum, els colors blanc, rosa, taronja, vermellós, marró…de les parets i el sostre, eines velles recobertes de sal que havien deixat els miners trobant-nos rodejats d’estalactites i estalagmites, sal i molta història relacionada amb els habitants de Cardona i la sal.
Acabada la visita a les mines hem pogut observar la maquinària d’extracció mineral del pou que es feia servir mentre estava en funcionament.

Finalitzada la visita, ens acomiadàrem dels monitors i hem anat a dinar perquè la panxa ja ens feia “rum rum”.
Ben dinat ens ha recollit l’autocar i, de tornada, cap a l’escola.

QUINA MUNTANYA MÉS SALADA!

Hem passat un dia amb una temperatura baixa però molt entretinguts observant aquesta meravella de la humanitat…
…i sent conscients de les dures condicions en què havien de treballar homes i dones anys enrere.